Цариградско шосе 9 км, 1186 София

Негово Сиятелство Херман Фридрих Фернандо Роланд, Принц цу Лайнинген е роден на 16 април 1963 г. в Торонто. Син на Княгиня Мария Луиза Българска и на Принц Карл-Владимир цу Лайнинген, правнук на Царя-Освободител Александър II и на Британската кралица Виктория, което официално го поставя на 68-мо място в реда за наследяване на британския престол. Живее постоянно в Канада. Понастоящем е управляващ директор на Кралската Банка на Канада (Royal Bank of Canada), а Банката работи от 1985 г. на различни ръководни позиции.
Дипломира се през 1983 г. в Queen’s University, Kingston Ontario, Canada със степен Бакалавър (Bachelor of Arts degree in History (with Economics).
Преди това завършва като втори по успех във випуска престижната Военна академия Вали Фордж в Пенсилвания (Valley Forge Military Academy), същата която завършва и Негово Величество Цар Симеон II.
Женен за Дебора Къли, имат три дъщери – Татяна, Надя и Александра.
Участва активно в редица български инициативи, в събития, посветени на ролята на Цар Борис и българския народ в спасяването на българските евреи. Принц Херман е почетен член на Настоятелството от страна на Н.Ц.В. Княгиня Мария Луиза.