Цариградско шосе 9 км, 1186 София
Н.Ц.В. Калина, Княгиня Българска
Н.Ц.В. Калина, Княгиня Българска

Нейно Царско Височество Калина, Княгиня Българска е почетен член на Съвета на Настоятелите, като един от двамата представители на Царското семейство, наред с Н.Ц.В. Княз Кирил Преславски.

Княгинята е родена на 19 януари 1972 г. в Мадрид. Тя е единственатае дъщеря и пето дете на Цар Симеон и Царица Маргарита. Кръстена е по римокатолически обряд. Завършва Френския лицей, в който преди това са учили и баща й и четиримата й братя. След това продължава обучението си в Английския колеж в испанската столица.

От ранна възраст проявява подчертан интерес към изкуството и наред с импулса самата тя да влиза в ролята на творец я отвеждат в Лондон, където учи история на изкуството. По това време започва активно да се занимава с реставрация, приложно изкуство и опазване на културно-историческото наследство. Специализира се в проучване, категоризиране и реставрация на определени стилове мебели, предмети на изкуството, интериорни решения и исторически дизайн. Княгинята е силно пленена от българските национални шевици, пафти, занаяти и костюми. Често може да бъде видяна да носи на различни светски събития българските носии на своята баба Царица Иоанна, съчетани с модерни акценти и детайли.

На 26 октомври 2002 г. Княгиня Калина се омъжва за испанския мореплавател и изследовател Антонио Китин Муньос и Валкарсел, посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Сватбените тържества са първите в България на член на Царското семейство след сватбата на Цар Борис и Царица Иоанна през 1930 г. Венчавката е извършена в Двореца “Царска Бистрица” от римокатолическия епископ на София и Пловдив монсеньор Георги Йовчев, след което е извършено и православно благославяне на новобрачните от Драговитийския епископ Иоан, игумен на Рилския манастир в храма на Боровец, посторен от Цар Фердинанд в началото на ХХ век. По време на тържествения обяд в присъствието на Президента на Републиката, в емоционално слово Цар Симеон казва: “Преди години имах три мечти – да видя България и нейния достоен народ свободни, да се завърна завинаги в Родината и да омъжа дъщеря си – тук! И трите, слава Богу, се осъществиха!” На мястото, на което е извършен венчалния обред Цар Симеон изгражда малък параклис, посветен на всебългарския покровител Св. Иван Рилски Чудотворец, осветен през 2016 г., който и днес е достъпен за посетителите. Роклята за сватбата й е проектирана от български моден дизайнер и съчетана с български национални мотиви и елементи.

На 14 март 2007 г. в София Княгиня Калина ражда своя син – Симеон-Хасан. Малкият е кръстен по православен обред (25 април 2008 г.) с името Симеон, в чест на дядо си и Хасан, в чест на мароканския крал Хасан II, който е изключително близък на Българското царско семейство в годините на изгнанието. Кръстница при православното кръщение става Принцеса Ирене Гръцка и Датска, сестра на Краля на Гърците Константин II и на Кралицата-Майка на Испания София. Освен нея за втори възприемник е поканен Краля на Мароко Мохамед VI, представляван от мароканския посланик в София, а по време на църковното тайнство от Цар Симеон. От деня на раждането му Симеон-Хасан е възпитаван изцяло в български дух и традиции. Той говори български, испански, английски, френски и арабски езици.

Същевременно Княгинята е активно ангажирана и с каузата за правата на животните и опазване на природата и околната среда.  През 2013 г. Княгинята и сина й получават българско гражданство. Оттогава тя активно се съзтезава по конна езда от името на България.

В духа на династическите традиции освен титулатурата Княгиня Българска получава и родовите Принцеса Сакс-Кобург и Готска, Херцогиня Саксонска, като същевременно Цар Симеон й предава по правоприемство титулатурата Графиня Мурани. Мурани е неразривна част от унгарските владения на Българската Царска Династия по линията Кохари. Понастоящем правата на Княжеската титла Кохари са предадени с нарочен династичен указ от Цар Симеон на неговата сестра Княгиня Мария Луиза и наследниците й от брака й с г-н Бронислав Хробок. Титлата Граф Мурани е използвана от блаженопочившия Цар Фердинанд преди всичко при неговите частни пътувания, научни експедиции и участия в световни и международни конгреси по орнитология, ботаника и ентомология.

Княгиня Калина е носител на Великия кръст на Царския орден “Св. Александър”.