Цариградско шосе 9 км, 1186 София

В Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”, посветен на младите таланти на България, организиран от Фондация “Йордан Камджалов” и Фонд “Цар Борис и Царица Иоанна”. В трите фестивални вечери млади български таланти манифестираха своите вече международно признати качества!

Откриването стана неслучайно на 22 септември, денят на обявяването от Цар Фердинанд I на Българската независимост!

В тази първа тържествена вечер високата публика се наслади на изпълненията на Атанас Маринов (кларинет) и Виктория Василенко (пиано), които изпълниха произведения на Шуман, Росини, Дебюси и Бизе, във втората вечер на дворцовата сцена излязоха Лора Маркова (цигулка) и София Чернишкова (пиано), които изпълниха произведения на Бах, Сен-Санс, Григ и Паганини.

В третата заключителна вечер, в присъствието на Техни Величества Цар Симеон и Царица Маргарита, на почитаемия Президент на Републиката ген. Румен Радев и на досточтима публика, на сцената триумфира прочутия млад виртуозен пианист Емануил Иванов. От хор-балкона на Двореца църковно-славянски песнопения и “Gloria” на Вивалди изпълни Музикална лаборатория “За човека” под диригентството на самия Маестро Йордан Камджалов. В края на вечерта от името на Царското семейство, като домакини, Маестро Камджалов, вдъхновител и инициатор на този фестивал, закри първия музикален фестивал в Царския Дворец Врана, след което Президентът Румен Радев каза няколко заключителни думи, в които благодари на Царското семейство за фестивала, на Маестро Камджалов за инициативата и изтъкна, че България трябва всячески да подкрепя своите млади таланти и да ги насърчава да покоряват световните сцени с техния талант!

Фотограф: Nevena G. Rikova