Цариградско шосе 9 км, 1186 София

В Царския дворец „Врана“ беше официално представено българското издание на книгата „Царят пътува“ (Дневник на пътуването на цар Фердинанд I Български в Южна Америка, декември 1927 г. – април 1928 г.). Събитието беше организирано от Дипломатическия институт към министъра на външните работи с любезното домакинство на Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна”. Книгата се издава с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер“ в България.

Изданието беше представено от г-жа Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, и г-н Норберт Бекман-Диркес, директор на офиса на Фондация „Конрад Аденауер“ в България. Почетен гост на събитието беше Н.В. Цар Симеон II.

Дневникът за пътуването на българския цар Фердинанд в Южна Америка през 1927–1928 г. на немския публицист Ернст Розелиус представлява библиографска рядкост и единственото в България публично достъпно оригинално издание на немски език се съхранява именно в библиотеката на Дипломатическия институт, която е приемник на създадената преди над 140 години библиотека на Министерството на външните работи и изповеданията.

Дневникът се издава за първи път на български език по инициатива на Дипломатическия институт, а преводач на изданието е скъпата ни колега Нина Киселкова, сътрудник в Библиотеката на Дипломатическия институт, за която това е последен проект в Института преди оттегляне в заслужена почивка.

Изданието проследява изследователското пътуване на цар Фердинанд в Южна Америка – Уругвай, Аржентина, Чили и Бразилия в периода 1927-1928 г. Първоначалната цел на пътуването, замислено да бъде инкогнито, е събиране на изследователски материал, но много скоро цар Фердинанд e принуден от пресата да излезе от анонимност. Навсякъде той е приеман с почести и приветствия като официален гост. Новата ситуация му предоставя изключителната възможност не само да демонстрира пред елита на Южна Америка всеобхватната си култура и блестящите си научни познания, но и да използва своя авторитет, за да постави пред влиятелни личности и институции големия въпрос за опазване на природата от посегателството на човека и поставянето ѝ под законодателна защита.

На събитието присъстваха дипломати, журналисти, историци, множество представители на публичния, неправителствения и академичния сектор, които се запознаха с нови аспекти от впечатляващата личност на цар Фердинанд.

Книгата не е в търговската мрежа, но е достъпна за читатели в Библиотеката на Института.

Благодарим на Фондация „Конрад Аденауер“, на Фонд „Цар Борис и Царица Йоанна“, на Издателска къща „Огледало“, на Бразилското посолство в София, по чиято инициатива наскоро излезе от печат и издание на португалски на дневника, както и на колегата ни Нина Киселкова за този успешен проект!